Φεβρουαρίου 07, 2011

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο ροκ κιθαρίστας Gary Moore

O θρυλικός ροκ κιθαρίστας και πρώην μέλος του συγκροτήματος των Thin Lizzy, Gary Moore άφησε την τελευταία του πνοή στην Ισπανία σύμφωνα με το BBC. Ο 58χρονος Ιρλανδός βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε στην Costa del Sol. Ως αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου. Ο Adam Parsons, μάνατζερ των Thin Lizzy, δήλωσε στο BBC ότι ο Gary Moore πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου 2011...


Το έτερο ιδρυτικό μέλος των Thin Lizzy, ο Brian Downey απέδωσε φόρο τιμής στον εκλιπόντα φίλο του δηλώνοντας «είμαι σε κατάσταση σοκ, θα είναι πάντοτε στις σκέψεις μου και στις προσευχές μου […] δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε». Ο Eric Bell (τον οποίο ο Moore αντικατέστησε στους Thin Lizzy) δήλωσε στο BBC ότι «δεν μπορώ να το πιστέψω, […] δεν ήταν μια ένα ακόμα θύμα του “rock τρόπου ζωής”, ήταν ένας υγιής τύπος […] επρόκειτο για εξαιρετικό κιθαρίστα και αφοσιωμένο μουσικό».
Γεννημένος το 1952 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ο Gary Moore έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του αρχικά στο συγκρότημα Skid Row, έπειτα στους Thin Lizzy (όπου αντικατέστησε τον Eric Bell) και αργότερα από τη σόλο καριέρα που ακολούθησε. Παράλληλα ήταν και μέλος στο συγκρότημα Skid Row. Η καριέρα του ξεπέρασε τα σαράντα χρόνια, δίνοντάς του έντεκα τραγούδια στο βρετανικό Top 40, πάνω από τριάντα δισκογραφικές κυκλοφορίες, ιστορικές συνεργασίες και μια μοναδική ικανότητα να παντρεύει στη μουσική του διαφορετικά είδη.
Πλέον έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε όμως το «Still Got the Blues» παραμένει ένα από τα καλύτερα μπλουζ τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Στις μεγάλες του επιτυχίες συγκαταλέγονται τα τραγούδια: Οut Ιn Τhe Fields, Ρarissien Walkaways, Εmpty Rooms και Cold Day Ιn Ηell. Το τελευταίο του album κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο «Βad For Υou Βaby».
Το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να δει τον Gary Moore ζωντανά, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2008 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο).
Τον αποχαιρετούμε με τη μεγαλύτερη solo επιτυχία του, το «Still Got The Blues», σε ζωντανή εκτέλεση του 1995 από το διεθνές φεστιβάλ Jazz στο Montreux της Ελβετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: